logo

Passie voor Chocolade

We Love Chocolate! Ja echt wel, dol zijn wij op chocolade. De eindeloze variaties en smaken, wij kunnen er geen genoeg van krijgen. Keer op keer voelen wij geluk als wij nieuwe smaken of combinaties ontdekken. Ook de verschillende variaties werken verslavend, chocolade ontwikkeld zich constant. De moeilijkheid? Chocolade is eigenzinnig & kwetsbaar. Als je haar niet juist behandeld of bewaart, gaat ze haar eigen weg!
Alles weten over chocolade? Optimaal van je Love in a Box chocolade genieten? Chocolade juist behandelen en bewaren? Lees snel verder. In no-time wordt jij een chocoladekenner en chocoladeliefhebber in één!

Witte, melk- en pure chocolade

Chocolade bestaat in vele smaken en soorten. Pure chocolade is de ‘basis’ chocolade en bevat in het algemeen tussen de 48 en 70% aan cacao bestanddelen. Chocolade met ongeveer 75% cacao wordt ‘extra pure’ of ‘bittere’ chocolade genoemd.

Belangrijk om te weten is dat hoe meer cacao bestanddelen de chocolade bevat, hoe beter de “kwaliteit” is. Cacao bestanddelen zijn alles wat een geplette cacaoboon bevat, en ook de toegevoegde cacaoboter. Wordt er bij chocolade aangegeven dat de chocolade 60% cacaobestanddelen bevat wil dat zeggen dat 60% van de chocolade van de cacaoboon afkomstig is. Let wel, een hoog aandeel cacao bestanddelen is geen garantie voor een sterke chocoladesmaak, daar de verhouding tussen gemalen bonen en de cacaoboter sterk kan verschillen. Proeven is hierbij de enige test!

Bij de productie van melkchocolade wordt tijdens het productieproces melkpoeder toegevoegd zodat er een milde, zoete chocoladesmaak ontstaat. Ook kan er vanille of kaneel aan de chocolade worden toegevoegd om de smaak verder te verfijnen. Melkchocolade bevat minimaal 25% cacaobestanddelen.

‘Witte chocolade’ is eigenlijk geen echte chocolade, omdat het enkel de cacaoboter uit de cacaomassa bevat. ‘Witte chocolade’ wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder en heeft hierdoor een zoete en zachte smaak. Voor mensen die allergisch zijn voor chocolade kan deze ‘witte chocolade’ dan ook een goed alternatief zijn.

Chocolade bewaren

Chocolade kan prima bewaard worden, echter is chocolade kwetsbaar daar deze gevoelig is voor tempratuur, vocht en geuren. Wij adviseren chocolade als volgt te bewaren om er optimaal van te kunnen genieten:

• Kies een donkere, vochtvrije plaats, met een constante temperatuur tussen de 15 en 20°C.
• Bewaar de chocolade niet in de buurt van sterk geurende producten.
• Bewaar de chocolade niet in de koelkast
• Kijk voor de uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Maar wie kan zo lang het geduld bewaren om de aantrekkingskracht van deze overheerlijke chocolade te weerstaan?

Wit uitgeslagen chocolade? Vetbloem?

Veel mensen hebben het wel eens gezien, pure chocolade met een witte, doffige waas. Deze waas, vaak “bloem” genaamd ontstaan wanneer de cacaoboter of de suikerkristallen uit de chocolade naar het oppervlak komen en neerslaan. De chocolade is in de meeste gevallen verkeerd bewaard. Het vet van de cacaoboter verplaatst zich naar het oppervlak wanneer de chocolade te warm is geweest of bij snelle temperatuurwisselingen. Als chocolade te vochtig is zijn het de suikerkristallen welke uitslaan op de chocolade. Het uitslaan van de bloem kan zowel bij witte, melk – en pure chocolade voorkomen, echter hoe donkerder de chocolade hoe beter de bloem zichtbaar is. In de meeste gevallen kan de chocolade nog gewoon gegeten worden, daar de “bloem” niet van invloed is op de smaak van de chocolade.

Is chocolade goed voor je?

Wij vinden van wel! Chocolade werd al door de Azteken en Maya’s als voedsel van de goden beschouwd, en waarom zouden wij daaraan twijfelen? Wij weten dan chocolade ons een goed (soms schuldig) gevoel geeft. Nu zijn er door de jaren heen heel wat wetenschappelijke en niet-wettenschappelijke onderzoeken naar cacao, chocolade en de werking/invloed hiervan op de gezondheid gedaan. Duidelijk is dat vele voorstanders zijn van “chocolade is gezond” maar ook voldoende “tegenstanders”. Wij zullen via onze Blog de laatste ontwikkelingen en ontdekkingen delen over chocolade & gezondheid! Wij vinden chocolade vooral heel erg lekker en adviseren volop te genieten met mate!

Biologische, Fairtrade en rauwe chocolade

Niet alle biologische chocolade is fairtrade, niet alle rauwe chocolade is biologisch en niet alle fairtrade chocolade is biologisch of rauw. De laatste jaren zijn op chocoladegebied veel ontwikkelingen als het gaat om fairtrade, biologisch en rauwe chocolade. We zetten de verschillen in het kort op een rijtje:

Fairtrade chocolade is chocolade met het fairtrade keurmerk. Het fairtrade keurmerk zegt niet iets over de kwaliteit van de chocolade. Het fairtrade keurmerk wordt uitgegeven door een “onafhankelijke” keurmerkorganisatie die betere handelsvoorwaarden voor de telers in de ontwikkelingslanden verzorgt.

Biologische chocolade is gemaakt met oog op een beter milieu en gezondheid. Zo groeien de biologische cacaobomen met een minimum aan pesticiden. De biologische teelt draagt in tropische gebieden bij aan de biodiversiteit en ondersteunt het behoud hiervan. Daarnaast bevat biologische chocolade meestal meer cacao bestanddelen dan niet-biologische chocolade. Tevens is het verboden transvetten toe te voegen die schadelijk zouden zijn voor de gezondheid aan biologische chocolade. Er zijn voorgeschreven regels als het gaat om de certificering van biologische chocolade. Zo dienen de ingrediënten van chocolade specialiteiten voor het grootste deel biologisch van aard te zijn. Hierdoor zie je in verhouding meer chocolade repen, noten en bessen met een biologisch label dan bijvoorbeeld bonbons.

Een van de nieuwere trends in de wereld van chocolade is de raw chocolate. Momenteel is er geen regel en/of wetgeving voor de term rauwe chocolade. Onder rauwe chocolade verstaan wij chocolade welke gemaakt is van cacao welke niet bij zeer hoge temperaturen gebrand en gemalen is. Zo zouden de vele goede voedingsstoffen niet verloren gaan dan wanneer je de cacao verhit. In veel gevallen hanteert men een maximale verhittingstemperatuur van 42 graden Celsius. Om de chocolade een zoete smaak te geven wordt er gebruik gemaakt van bijv. kokosbloesemsuiker of agavenectar.

Voor nieuwe ontwikkelingen, trends en achtergrond informatie houdt onze blog in de gaten. Of stel je vraag via onze contactpagina!

Estate chocolate, Single-Origin en Grand Cru.

Chocolade ontwikkeld zich constant, voor niet alle termen zijn universele wetgevingen. De veelgebruikte moderne Estate, Single Origin en Grand Cru chocolade zijn hier voorbeelden van. Zo is Estate chocolate chocolade welke gemaakt is van bonen op een bepaalde plantage, echter kan deze uit verschillende bonenrassen bestaan.
Single-origin chocolade betekent dat de chocolade gemaakt is van chocoladebonen uit een bepaald land of regio. Grand Cru is een term welke gebruikt wordt bij verschillende voedingsmiddelen maar oorspronkelijk uit de wijnwereld afkomstig is. Het wordt gebruikt om hoogwaardige chocolade van geselecteerde cacaobonen uit bijzondere geografische gebieden aan te duiden.